fallback

Близо 60% от японците искат отмяна на Олимпийските игри

Скептицизмът идва от растящия брой на заразените с коронавирус и бавната ваксинационна кампания в страната

16:51 | 16.05.21 г. 4

Близо 60 на сто от хората в Япония смятат, че Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през лятото трябва да бъдат отменени. Това сочат огласените днес резултати от двудневна национална анкета по телефона, организирана от японската информационна агенция Киодо, съобщава БТА.

Към 25,2 на сто от запитаните са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители, а 12,6 на сто се обявяват за провеждане на игрите при ограничен брой публика. 

Резултатите от проучването са отражение на големия скептицизъм в обществото към двете спортни прояви, които бяха отложени от миналата година заради пандемията. Сега обаче, три месеца преди откриването на Олимпиадата, броят на заразените продължава да се увеличава, а ваксинационната кампания върви много бавно, отбелязва Киодо.

Около 80 на сто от участниците в анкетата казват, че ваксинацията се бави, а над 71 процента са недоволни от работата на правителството за справяне с разпространението на заразата. Одобрението за правителството на премиера Йошихиде Суга е 41,1 процента, спрямо 44 процента според предишното проучване през април, а неодобрението се е увеличило от 36,1 до 47,3 процента, предаде Киодо.

Олимпийските игри в Токио, насрочени за периода от 23 юли до 8 август 2021 г., бяха отложени с година заради коронавирусната пандемия - първият път, в който събитието се отлага в мирни времена от началото му през 19 век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
fallback